Pastrarea laptelui si alte sfaturi practice
- Pentru ca branza sa nu se usuce, se va pune pe farfurie langa ea o bucatica de zahar si se va acoperi cu alta farfurie. Timp de o saptamana intreaga branza va ramane perfect proaspata.
- Pentru ca laptele sa nu se acreasca pe timp calduros, se va pune cana cu lapte intr-un vas lat cu apa rece. Apa trebuie sa ajunga pana la jumatatea canii. Apoi cana se acopera cu un servet curat, umezit si stors, ale carui capete trebuie sa fie cufundate in apa si totul se asaza intr-un loc unde este curent de aer. Se va produce evaporarea continua a apei de pe servet ceea ce va mentine in cana o temperatura atat de scazuta incat laptele nu se mai acreste si ramane proaspat chiar in zilele cele mai calduroase. La acelasi rezultat se ajunge daca vasul cu lapte se acopera cu un capac si se inveleste cu un strat nu prea gros de vata care se infasoara cu ata. Vasul invelit astfel se pune intr-o farfurioara cu apa rece. Vata absoarbe treptat apa si de aceea trebuie sa se adauge din cand in cand putina apa rece.
- Vasele de lapte trebuie spalate mai intai cu apa rece apoi cu apa fierbinte. Vasele in care a fost aluat sau o
compozitie cu oua se spala de asemenea mai intai cu apa rece, apoi cu apa fierbinte.
- Calitatea oualor se poate verifica uitindu-ne la lumina. La ouale stricate se observa pete de culoare inchisa. In nici un caz nu se vor consuma oua alterate.
- Ouale cu coaja crapata nu se scurg, daca se fierb in apa sarata. Ouale care s-au pastrat in racitoare plesnesc la fiert. Pentru a evita acest lucru, trebuie sa adaugam in apa o lingura de sare. Coaja va plesni, insa albusul si galbenusul nu se vor scurge.
- Daca oul se fierbe la foc iute in apa clocotita albusul va fi mai tare, iar galbenusul mai moale; daca se fierbe la foc mic, galbenusul va fi mai tare, iar albusul moale.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu