Prepararea legumelor si a zarzavaturilor


- Cartofii fainosi se strivesc repede la fiert, de aceea este foarte greu sa fie fierti intregi in coaja si cu atat mai mult curatati, chiar daca se fierb in apa foarte sarata. Daca se folosesc la salate, se va adauga in apa la fiert zeama de castraveti sau de varza murata sau putin otet. Pentru ca amidonul sa se umfle uniform, cartofii trebuie fierti la foc potrivit. Cartofii noi se pot curata usor, daca se lasa 15-20 minute in apa rece putin sarata. Nu este permis sa se foloseasca pentru hrana cartofii incoltiti la lumina. In acesti cartofi se formeaza o substanta toxica - solanina.
- Cartofii prajiti sunt gustosi si crocanti daca inainte de a-i pune in grasime foarte incinsa, se sterg de apa cu un servet.
- Nu trebuie sa se subtieze piureul de cartofi cu lapte rece, deoarece capata o culoare cenusie. Se obtine un piure alb si frumos daca se prepara cu lapte clocotit.
- Legumele si cartofii noi trebuie pusi la fiert totdeauna in apa care clocoteste.
- Pentru ca ceapa tocata marunt sa nu se arda si sa capete o culoare frumoasa trebuie data mai intai prin faina, apoi prajita.
- Legumele se fierb in apa sarata pentru ca sa aiba un gust mai bun si sa pastreze cat mai multe substante nutritive. Cel mai bun lucru este sa se fiarba legumele intr-un vas acoperit cu apa putina. Legumele fierte in apa multa pierd o cantitate mare de substante nutritive. Daca se fierb la abur ele pastreaza si mai multe substante nutritive.

- Legumele si zarzavaturile isi pastreaza culoarea daca in apa in care se fierb se adauga un praf de bicarbonat de sodiu (aprox. 1/2 de lingurita la 1 kg de legume).
- Zarzavatul vested se poate improspata daca se pune pentru o ora in apa rece in care s-a adaugat o lingura de otet.
- Fructele si legumele inghetate se dezgheata tinandu-le in apa rece. Dupa cateva ore aceasta apa se varsa si se toarna alta apa, putin sarata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu